keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Tulevan ruokavalion suunnittelua osa 2

Nyt kun leikkauspäivä oikeasti on tiedossa ja lähestyy, on syytä jatkaa ruokavalion suunnittelua. Tai oikeastaan ajatusten kirjaamista ylös, ajatellut kyllä paljonkin olen. Muutamana iltana ei ole meinannut unikaan tulla, kun olen suunnitellut ja ideoinut ensimmäisten viikkojen mahdollisia ruokajuttuja.

Ajattelen, että ensimmäisten viikkojen haaste ovat riittävä määrä proteiinia ja nestettä, ja toisaalta kuitumäärä vatsantoiminnan kannalta. Jospa tartun ensimmäiseksi proteiiniasiaan.

Olen ajatellut varata kotiin rahkaa, jogurttia, piimää, kananmunia (ehkä, en tiedä maistuuko, mutta voisi kokeilla?), soijajauhoa ja maitojauhetta, sekä raejuustoa. Ja tässä nyt siis nimenomaan pehmeän vaiheen ruokia, myöhemmin sitten toivottavasti kaikki menee alas. Soijajauhon proteiniinipitoisuus on tosi korkea, jo ruokalusikallisessa on 5g proteiinia. Olen sitä koemielessä vähän testaillut, ja esim. jogurtin seassa se on ihan ok.Koostumuksesta ja mausta tulee jopa hieman kermainen, soijajauhohan on melko rasvainen. Jauheesta voi tehdä ihan soijamaitoakin, sitä en ole maistanut, mutta ehkä sitäkin voisi kokeilla. Puuroonkin kokeilin soijajauhoa, mutta laitoin sitä liikaa, enkä pitänyt. Mutta puurossa (tai vellissä) voisi toimia tavallinen maitojauhe. Inhoan maitopuuron keittämistä sen pohjaanpalamisominaisuuden vuoksi, siksi mielummin lisäisin maitojauheen loppuvaiheessa. Eli soijajauhoa ja maitojauhetta joka paikkaan, minne vain vähänkin sopivat. Jos molempia menisi pari rkl päivässä, niistä saisin 15g proteiinia. Toiveissa olisi myös, että saisin päivässä rahkapurkillisen syötyä. Sen ajattelin ohentaa jollakin sopivalla, esim. mehukeitolla sellaiseksi että menee paremmin alas. Ja ehkä tähän voisi yhdistää runsaskuituisen mehukeiton, tehokasta! ;) Kananmunaa pitäisin hyvänä vaihtoehtona, koska on luonnostaan pehmeää, ja sisältää paljon kaikkea hyvää. Munakkaaksi tai kokkeliksi valmistettuna esim. pinaatin kanssa (rautaa!), kuvittelisin että voisi toimia. Eli suunnitelmaan yksi yhden munan munakas päivässä.

Puuroa/velliä ajattelin alkaa heti keittämään. Osan hiutaleista voisi korvata kauraleseillä, kun vain hauduttaa riittävän pitkään puuroa sitten. Ehkä jotain leseitä voisi jatkossa sitten lisätä rahkasötkötykseenkin, mutta aika varovasti kyllä alkuvaiheessa. Ainakin pitäisi turvottaa ensin vaikkapa mehukeitossa, ettei mahassa sitten turpoa. Ravitsemusterapeutti kyllä lupaili, että pellavansiemenetkin kävisivät kuitulisänä, jos ne on vedessä turvotettu "limaksi". Ja heti kun näkkäri alkaa tuntua hyvältä, sitä kannattaisi varmasti ottaa kuitujen vuoksi ruokavalioon.

Neste"ongelman" olen ajatellut osittain ratkaista siten, että yhdistäisin syömisen ja juomisen, eliesim.  rahkasta voisi tehdä ihan juomamuotoisenkin. Tosin sen määrä sitten kasvaa aika paljon, eikä vielä voi tietää kuinka hyvin maha vetää. Eli ihan aukoton ei se suunnitelma ole. Mutta esim. piimä tai erilaiset soijajuomat (en pidä tavallisesta maidosta) olisivat tavallaan yhtä aikaa sekä energiaa tuovaa syötävää että nestettä. Näitä varmasti alkuun täytyy hyödyntää. Keittoja ja vellejä syömällä myös nestemäärä on helpompi pitää isompana. Minulla tähän nesteen nauttimiseen liittyy sellainen erityistekijä, että perussairauteni aiheuttaa sen, että liian vähän juominen saa aikaan virtsatieinfektion oireita, vaikkei infektiota olisikaan. Eli minulle on erityisen tärkeää saada nestettä tarpeeksi alas.

Rasva-asia oli vielä se mitä piti hiukan miettiä, mutta se ei ole mielestäni ongelmallinen. Öljyä tai hyvää margariinia on helppo lisätä mihin vain, täytyy vain seurailla että tulee tarpeeksi. Rt:lta saamiani ohjeita kun kävin läpi, huomasin että suositeltava määrä on kohtuullisen suuri. Eli puuroon reilusti oikeanlaista margariinia, ja öljyä nyt voi sitten lisätä vaikka siihen rahkasötkötykseenkin jos ei muuten tule syötyä.

Kokeilin tehdä Kiloklubin ruokapäiväkirjalla vähän laskelmia. Nämä nyt perustuvat ihan kokeiluun, kokeilen mitä pitäisi syödä, että saisi välttämättömät jutut pienestä määrästä ruokaa. Ja kyllä olisi mahdollista saada esim. 800 kcal:in mahtumaan 70g proteiinia, 15g kuitua (tyydyttävä määrä, joskaan ei hyvä) ja riittävästi hyviä rasvoja. Tuo esimerkkipäivä sisältäisi aamulla pienen annoksen puuroa, useammaksi välipalaksi jaetun maitorahkan mehukeitolla, yhden munan munakkaan joksikin ateriaksi, pienen kasvissosekeittoannoksen raejuustolla, ja lasin piimää. Ja nuo aiemmin mainitsemani lisät, eli 2 rkl soijajauhoa ja 2 rkl maitojauhetta, sekä hieman leseitä ja pellavansiemenliman (yök miltä se kuulostaa!). En tiedä tulenko syömään lähimainkaan näin, mutta haluan vähän silti ymmärtää, että mitä pitäisi ainakin syödä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos että kommentoit blogiini! Minulla on kommenttien valvonta käytössä, joten älä hämmästy sitä ettei viestisi näy heti. :)